Hvorfor måler man temperaturen i skyggen og ikke i solen?

Om sommeren kan det være helt forfærdeligt at befinde sig udenfor, sidde i et vindue eller have dørene åbne for fulde gardiner. Varmen udenfor kan give os hedeture, og selvom de fleste længes efter en dejlig varm sommer, er der alligevel mange i Danmark, der går rundt og tænker ”Puha, det er alt for varmt”. Varmen kan komme godt over de 30 grader i skyggen – men meteorologisk set giver det ikke mening at snakke om temperaturen i skyggen.

Når man kigger på vejrudsigten i løbet sommeren, er der ofte tre ting, der bliver påpeget: lufttemperatur, luftfugtighed og varmeindeks. Luftfugtigheden er temperaturen, hvor luft ville ramme 100 % fugtighed. Varmeindekset er hvordan det føles på kroppen, når man kombinerer temperaturen og luftfugtigheden.  Et varmeindeks på 43 grader betyder f.eks., at lufttemperaturen + fugtigheden har den samme effekt på din krop, som en lufttemperatur på 43 grader.

Udsættes du for direkte sollys, kan det ligefrem vore uudholdeligt. Hvis du nogensinde har set et termometer, der står i direkte sollys, forstår du det. Selvom lufttemperaturen egentlig kun er 30 grader, så vil et termometer, der står badet i sollys hele dagen, vise markant højere temperatur. Den højeste temperatur målt i sollyset blev sat i 1913 i Death Valley i Californien, hvor termometeret målte 57 grader. Men det er selvfølgelig ikke den rigtige temperatur. Sker det, måler temperaturmåleren solens stråler frem for luften. Og det vil altid give et forkert billede af den egentlige lufttemperatur.

Officielle termometre

Officielle termometre, der benyttes af diverse vejrstationer rundt om i verden, er bygget med plastik eller trækasser rundt om for at forhindre, at direkte sollys påvirker målingerne. Det indelukkede rum gør det muligt at måle den faktiske lufttemperatur – Eller med andre ord: luften i skyggen. Det er faktisk den eneste måde, man korrekt kan finde ud af, hvad lufttemperaturen er. Hvis det ikke foretages i skyggen, bliver ens måling påvirket af langt flere faktorer, der giver et forkert billede.

Er du interesserede i luftmålere, kan du besøge Hammer Electronics, som tilbyder markedets bedste temperatur målere.